Everlane – MANHATTAN, NEW YORK

Date: 2017
Status: Completed
Category: Retail/Commercial
Size: 3,000 s.f.
Team: Chris Leong, Dominic Leong, Chris Lee, Marki Becker, Yu Hsiang Lin, Jessie Baxa, Gabriel Burkett, Kelly Yuen

Leong Leong’s design for Everlane’s first brick and mortar flagship store, in New York’s Nolita neighborhood, rethinks the future of retail space. Collaborating closely with Everlane on the overall brand strategy and store experience presented a unique opportunity to challenge the assumptions of retail design today and focused on creating a simple but considered environment that utilizes “soft” technology to leverage the seamlessness of online shopping in the physical space of a store.

The 3,000 square foot space is an open and airy environment washed with natural light from four large skylights. Translating the brand’s ethos of “radical transparency,” the store’s primary design elements are a series of monumental display units organized symmetrically along the central axis of the space. Each unit is wrapped in white perforated metal to maintain transparency while incorporating accessible storage on the sales floor.

The store is highly functional and shoppable, but also extremely pure in its aesthetic palette. The fixtures in the store are designed with very simple geometries, resulting in tactile and accessible forms.

The typical point-of-sale is reconsidered as a “concierge desk” to check-in customers with the store staff who will help direct them to products recommended from their prior purchase history. Additional check-out areas are nested within the display units to enable staff to facilitate quick transactions for customers. Technology performs an invisible role, enhancing the customer’s experience and understanding of products. Its’ integration breaks-down barriers and creates more meaningful interactions between the staff and customer rather than being yet another layer of mediation.

Similarly, the 14-foot structural glass storefront invites customers off the sidewalk and a small lounge at the front of the store provides a casual transition into the shopping environment while maintaining a connection with the city.

Rethinking the typical fitting room became an opportunity to create a more elevated encounter with the product, but also celebrates the social aspect of trying on clothes. To achieve this, the fitting rooms incorporate a communal area washed with natural light. Customers can lounge on a communal bench while waiting or try-on clothes in front of a mirrored wall that anchors the rear of the store.